In de zomer van 1914, in de nacht van 24 op 25 augustus, werd Antwerpen wakker geschud door luide knallen. Een zeppelin vloog over de stad gooide willekeurig bommen naar beneden op de slapende burgers. 10 mensen kwamen om en meer dan 40 waren gewond.

Het is een zeer opmerkelijk bombardement. Om goed te begrijpen waarom is een beetje achtergrond nodig. De Duitsers waren op 04/08/1914 België binnengevallen. De vestingssteden Luik en Dinant waren gevallen en op 18 augustus geeft de koning het bevel om het hele veldleger terug te trekken in de vesting Antwerpen. Antwerpen was het nationaal toevluchtsoord en met voorsprong de sterkst verdedigde stad van het land.
Op het moment van het zeppelinbombardement zit dus het hele leger in Antwerpen. Maar toch is Antwerpen eigenlijk geen doelwit voor de Duitsers. Die zijn namelijk op weg naar Frankrijk en laten Antwerpen in de rug liggen. Ze lieten slechts een klein observatiekorps achter om aanvallen in de rug van het hoofdleger tegen te houden.

Dit is wat het bombardement zo opmerkelijk maakt.
Ten eerste is het het eerste luchtbombardement op burgers in de geschiedenis. Geen enkel militair doelwit werd geraakt.
En ten tweede maakt het geen deel uit van een grotere militaire actie. Er worden verder geen pogingen ondernomen om Antwerpen ten val te brengen. Of ten minste, voorlopig toch nog niet.

Het is dus een echte terreurdaad, zonder militair doel, gewoon om angst en terreur te zaaien.

Een goeie maand later zal er wel een echt beleg van Antwerpen komen. Maar dat is een verhaal voor volgende keer....